۶ تیر ۱۳۹۰، ۹:۱۶

گزارش خبری/

طرح هادی روستایی نیازمند حمایت جدی دولت

طرح هادی روستایی نیازمند حمایت جدی دولت

شهرکرد - خبرگزاری مهر: گستردگی اقدامات صورت گرفته در تهیه و اجرای طرح های هادی روستایی و قرار گرفتن آن به عنوان بخشی از وظایف بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در سراسر کشور و آثار مهم اجرای این طرح در روستاها، بررسی و ارزشیابی همه جانبه طرح هادی روستایی را ضروری ساخته و حمایت جدی دولت را در این راستا می طلبد.

به گزارش خبرنگار مهر، اگر چه تغییر نسبت جمعیت شهری و روستایی به جمعیت کل کشور در دهه های اخیر به نفع جمعیت شهری و به ضرر جمعیت روستایی بوده است، با این وجود بیش از 32 درصد جمعیت کشور درروستاها زندگی می کنند.

طرح های هادی روستایی نخستین تلاش سازمان یافته و فراگیر ملی برای ساماندهی روستاهای کشور است که از سال 1367 تاکنون برای بیش از 22هزار روستا تهیه و در بیش از هشت هزار روستا اجرا شده است.

گستردگی اقدامات صورت گرفته در تهیه و اجرای طرح های هادی، قرار گرفتن آن به عنوان بخشی از وظایف بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در سراسر کشور و آثار مهم اجرای این طرح در روستاها، بررسی و ارزشیابی همه جانبه طرح هادی روستایی را ضروری ساخته است.

در این میان چهارمحال و بختیاری با 953 روستا و جمعیتی افزون بر 450هزار نفر یکی از استانهای کشور است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی خدمات گسترده ای در مناطق روستایی آن صورت گرفته و تلاش و سرمایه گذاری برای رفع مشکلات موجود ادامه دارد.

طرح هادی روستایی عبارت است از طرحی که علاوه بر ساماندهی و اصلاح بافت موجود، نحوه استفاده از زمین را برای  کاربریهایی  همچون  مسکونی، تولیدی، تجاری، کشاورزی ، تاسیسات و نیازمندیهای عمومی روستا در قالب مصوبات طرح های ساماندهی فضا و سکونتهای روستایی یا طرح های جامع ناحیه ای تعیین می کند.

مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد اظهار داشت: طرح هادی  روستایی از جمله طرح هایی است که به منظور فراهم سازی زمینه توسعه و عمران روستاها از سال 1368در استان چهارمحال و بختیاری به صورت رسمی اجرا شده است.

سام انصاری تجدید حیات و هدایت روستاها در زمینه های فیزیکی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را از جمله اهداف طرح هادی می داند و عنوان کرد: تاکنون این طرح در 183 روستای استان چهارمحال و بختیاری با اعتباری افزون بر 493 میلیارد ریال اجرا شده است.

وی با بیان اینکه از این تعداد طرح 109 طرح هادی روستایی تا پایان سال 88 اجرا شده است، تصریح کرد: امسال 74 طرح هادی با ۲۳ میلیارد و ۱۹۰ میلیون ریال اجرا شده که از این  تعداد طرح ۵۵ طرح احداثی و۱۹ طرح مطالعاتی است.

انصاری به تحقق  100درصدی  تهیه طرح هادی در روستاهای بالاتر از 500 نفراشاره کرد و یادآور شد: اجرای طرح هادی روستایی در استان چهارمحال و بختیاری تاکنون 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

وی با اشاره به اینکه در این روستاها بیش از 300 خانوار ساکن هستند، افزود: جدول گذاری، آسفالت، بهسازی وجداره سازی معابر، ساخت پل و میادین، کانال و سیل بند، اصلاح یا جابجایی شبکه تاسیسات آب، برق و تلفن، بهسازی کانال های آب کشاورزی، ساخت شبکه دفع آب های سطحی و بازگشایی مسیرهای ارتباطی ازجمله مهمترین اقدامات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در روستاهای هدف طرح هادی است.

مدیرکل دفتر روستایی استانداری چهارمحال‌ و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد ایجاد زمینه توسعه وعمران در روستاها، تامین عادلانه امکانات، بهبود مسکن روستائیان، ایجاد شبکه ارتباطی منظم، ساماندهی نظام توزیع خدمات در روستاها و بهبود وضعیت اقتصادی روستا را از اهداف اجرای طرح هادی روستایی دانست.

داریوش رضایی ساماندهی نشدن فاضلابهای خانگی، محدودیت امکانات بهداشتی ‌ودرمانی، آموزشی، رفاهی و اشتغال را از مهمترین مشکلات مناطق روستایی چهارمحال و بختیاری دانست و بیان داشت: روند توسعه زیرساختها در روستاهای این استان با فعالیت دهیاریها به خوبی پیش می‌رود.

وی با اشاره به اینکه اکنون ‪ ۲۳۰‬دهیاری در چهارمحال و بختیاری فعال هستند و تا پایان امسال 20تا 50 دهیاری دیگر در روستاها دایر می شود، افزود: طرح‌های توسعه آب و فاضلاب، معابرروستایی، امور بهداشتی، مسکن، صنعت و خدمات در روستاهای این استان با تلاش دهیاران وتخصیص اعتبارات لازم  روبه بهبود است.

کارشناس ارشد امور اجرایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: جذب سرمایه گذاردر روستاها، ایجاد محیطی مناسب برای زیستن، ارتقای سطح کیفی زندگی روستائیان، افزایش بازده کار وترویج و آموزش روستائیان، مدیریت مناسب، تامین منابع مالی و مشارکت مردم از جمله عوامل موثر در اجرای هر چه بهتر طرح هادی روستایی است.

مهدی الله بیگی بیان داشت: پراکندگی روستاهای استان چهارمحال و بختیاری، در دسترس نبودن مصالح مرغوب ساخت و ساز، محدودیت بودجه و اعتبار، نبود جدیت قانونی و سبک انگاشتن طرح های عمرانی روستایی از جانب مسئولان و سازمانها از مهمترین مشکلات  اجرای طرح هادی روستایی درروستا های این استان است.

وی پرداخت تسهیلات 100میلیون ریالی با باز پرداخت 180 ماهه به منظور تخریب، نوسازی و ساخت بنای جدید و پرداخت تسهیلات بانکی به ساکنان روستاهای در معرض خطر و مالکینی که ملک آنها در حوزه اجرای طرح هادی روستایی قرار دارند را ازجمله خدمات ارائه شده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری به روستائیان برشمرد.

کارشناس جغرافیا و برنامه ریزی روستایی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اجرای طرح هادی روستایی در روستاهای چهارمحال و بختیاری سبب کاهش مهاجرت از روستا به شهر، رونق فعالیتهای اقتصادی در روستا، بهبود وضعیت جذب گردشگر، افزایش امکانت رفاهی و آرامش روانی روستائیان و اشتغال پایدار می شود.

رامین غفاری با اشاره به اینکه طرح هادی روستایی با هدف فراهم سازی زمینه توسعه و عمران نقاط روستایی تهیه و اجرا می شود، اذعان داشت: بهسازی محیط روستایی، ارتقای بهداشت روستا، تغییر در وضع فیزیکی روستاها، هدفمند کردن ساخت و سازها و تسهیل در عبور و مرور از دیگر مزایای اجرای طرح هادی روستایی است.

بخشدار شهرکرد نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در اجرای طرح هادی چند مرحله کارشناسی و ارزیابی صورت می گیرد و در صورت تهیه طرح نمی توان خط اجرای آن را تغییر داد، یادآور شد: جاده ها وخیابان هایی که در برخی مناطق روستایی به اماکن مسکونی و واحدهای کسب منتهی می شود یا بالا بودن سطح خیابان ازمغازه ها و اماکن مسکونی که به دلیل زیرسازی و آسفالت نیمه کاره است، مشکلاتی هستند که با اجرای طرح هادی روستایی به وجود آمده است.

شیروانی افزود: طرح هادی روستایی و فرایند اجرای آن شامل مجموعه ای از فعالیتهای بزرگ و کوچک است که نمی توان به صرف اجرای چند طرح خاص میزان موفقیت آن را پیش بینی کرد.

بخشدار لاران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه طرح هادی نقشه راهبردی توسعه روستایی است،  بیان داشت: زمان اجرای این طرح 10 ساله است و هر سال با اختصاص اعتبار در یکی از نقاط روستایی اجرا می شود.

مظفری  با بیان اینکه تاکنون دو میلیارد و 60 میلیون ریال برای بهسازی روستاهای لاران هزینه شده است، یادآور شد: ساماندهی ساخت و ساز، روان بخشی آب های سطحی، زیبا سازی روستا، حل مشکلات ترافیک و حوادث و ایجاد اشتغال از مزایای طرح هادی روستایی در این بخش است.

هر چند طرح هادی روستایی همانند طرح جامع شهری در یک چارچوب مطالعاتی تهیه می شود اما اگر همین چارچوب مطالعاتی به درستی اجرا شود می تواند در توسعه روستاها موثر واقع شود.

هر چند اجرای کامل طرح هادی روستایی به همراه برنامه های اقتصادی در جذب و نگهداشت جمعیت روستایی در بلند مدت کارساز است اما کارشناسان مطالعات منطقه هم باید به این موضوع توجه کند که در توزیع و استقرار واحدهای صنعتی و اشتغالزا، روستاها را دریابند.

کد خبر 1345011

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha